Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Nursing Previous Exam paper-3

01. The concept of five year plans in India was introduced by

a. Lal bahadur shastri
b. Indira gandhi
c. Jawaharlal nehru
d. Lord mountbatten

Ans:C

02. The contribution of agriculture to India’s

a. Constant
b. Increasing
c. Decreasing
d. None of these

Ans:C

03. What is the animal insignia of the RBI?

a. Panther
b. Tiger
c. Lion
d. Elephant

Ans:B

04. The number of banks nationalized in 1969 is 

a. 8
b. 12
c. 20
d. 14

Ans:D

05. Which of the following is the banker of the banks?

a. IDBI
b. RBI
c. SBI
d. PNB

Ans:B

06. When was, the RBI taken over by the government?

a. 1945
b. 1952
c. 1948
d. 1956

Ans:C

07. The national stock exchange functions from

a. New delhi
b. Nagpur
c. Mumbai
d. Kolkata

Ans:C

08. At tax, which is paid by the person on whom the tax is incident is called a

a. Local tax
b. Direct tax
c. Indirect tax
d. Rate

Ans:B

09. After textiles India’s second important industry is

a. Jute
b. Sugar
c. Iron and steel
d. Cement

Ans:C

10. Which of the following industries was started first in India?

a. Paper
b. Cotton
c. Tea
d. Jute

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Nursing Syllabus and Pattern 

Army GD 10Years Previous Exam Papers

11. Who wrote the book’ A passage to India?

a. Minoo masani
b. Jawaharlal nehru
c. E.M. Forster
d. Victor banerjee

Ans:C

12. The song ‘Bande Mataram ‘was originally composed in 

a. Assamese
b. Hindi
c. Bengali
d. Sanskrit

Ans:C

13. India First took part in the Olympic games in the year

a. 1928
b. 1920
c. 1972
d. 1964

Ans:B

14. The next football world cup is scheduled to be held in 

a. China
b. Russia
c. Australia
d. Brazil

Ans:B

15. Which of the following is a pair of names of the same game?

a. volleyball-squash
b. Soccer-football
c. Billiard-snooker
d. Golf-polo

Ans:B

16. Where is Indian of petroleum located?

a. Vishakhapatnam
b. Delhi
c. Dehradun
d. Chennai

Ans:C

17. The paratroopers training school of Indian air force is located at 

a. Nasik
b. Pune
c. Agra
d. Dehradun

Ans:C

18. ‘National defense college ‘ is located at

a. Dehradun
b. New Delhi
c. Jaipur
d. Agra

Ans:B

19. Where is salar jung museum situated?

a. Jaipur
b. Hyderabad
c. Lucknow
d. Mumbai

Ans:B

20. The headquarter of ILO IS located

a. Peris
b. London
c. Rome
d. Geneva

Ans:D

21. Stem is modified into cladode

a. Casuarina
b. Asparagus
c. Opuntia
d. Euphorbia

Ans:B

22. Verticillaster type of inflorescence is found in

a. Cotton
b. Datura
c. Lilium
d. Ocimum

Ans:D

23. The portion of DNA which contains information for an entire polypeptide is called

a. Cistron
b. Muton
c. Recon
d. Operon

Ans:A

24. Virus consists of

a. Nucleic acid and protein
b. Nucleic acid
c. Protein
d. None of these

Ans:A

25. The hormone present in the liquid endosperm of coconut is

a. Cytokinin
b. Gibberellin
c. Ethylene
d. Auxin

Ans:A

26. An example of short day plant is

a. Wheat
b. Maize
c. Chrysanthemum
d. Radish

Ans:C

27. The ovary after fertilization is converted into 

a. Embryo
b. Endosperm
c. Fruit
d. Seed

Ans:C

28. An egg laying mammal is 

a. Delphinus
b. Macaca
c. Monotremata.
d. Macropus

Ans:C

29. The largest subunit of prokaryotic ribosomes is

a. 30S
b. 40S
c. 50S
d. 60S

Ans:C

30. Initiation codon for methionine is

a. AAA
b. UUU
c. UAA
d. AUG

Ans:D

31. Who proposed first atomic theory?

a. E.Rutherford
b. De Broglie
c. John Dalton
d. D.I.Mendeleev

Ans:C

32. pH of blood is?

a. 10.4
b. 9
c. 7.45
d. 4

Ans:C

33. pH of water is

a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Ans:C

34. Which one of the following is the softest?

a. Sodium
b. Iron
c. Aluminum
d. Lithium

Ans:A

35. Which have the maximum density?

a. Water
b. Benzene
c. Ice
d. Chloroform

Ans:A

36. The most abundant rare gas in the atmosphere is

a. He
b. Ne
c. Ar
d. Xe

Ans:C

37. The ore which is found in abundance in India is

a. Monazite
b. Fluorspar
c. Bauxite
d. Magnetite

Ans:A

38. The inherited traits of an organism are controlled by

a. RNA molecules
b. nucleotides
c. DNA molecules
d. Enzymes

Ans:C

39. The heat energy produced when the human body metabolizes 1 gram of fat is

a. 30 KJ
b. 1 KJ
c. 39 KJ
d. 29 KJ

Ans:C

40. What are the number of moles of 𝒄𝒐𝟐which contains 16g of oxygen?

a. 0.5 mole
b. 0.2 mole
c. 0.4 mole
d. 0.25 mole

Ans:A

41. The value of 5√(𝟐𝟒𝟑)𝟐 is

a. 9
b. 3
c. 6
d. None of these

Ans:C

42. The value of log √𝟓 (32) is

a. 10
b. 15
c. 16
d. 5

Ans:A

43. The mean of first ten odd natural numbers is 

a. 15
b. 10
c. 20
d. 11

Ans:B

44. The mean of first ten prime numbers is 

a. 12.9
b. 12
c. 14
d. 13

Ans:A

45. The average of the height of 5 students having height 30, 40, 50, 60, 70 is 

a. 50
b. 40
c. 45
d. 55

Ans:A

46. HCF of 160, 165 and 305 is 

a. 10
b. 5
c. 20
d. 15

Ans:B

47. LCM of 28, 35, 56, 84 is

a. 252
b. 840
c. 420
d. 84

Ans:B

48. The HCF and LCM of two numbers are 4 and 48 respectively. If one of these numbers is 12, the other number is.

a. 4
b. 8
c. 12
d. 16

Ans:D

49. ? : 3 : : 12 : 4

a. 18
b. 16
c. 12
d. 9

Ans:D

50. The fourth proportional to 25, 15 and 40 is 

a. 49
b. 24
c. None of these
d. 11

Ans:B

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-2

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*