SSC GD English Important Previous Questions and Answers

SSC GD GK Previous Exam Questions and Answers

SSC GD English Important Previous Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they dont have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English previous questions with answers so this is very importnt so dont neglect this questions and answers.

SSC GD English Important Previous Questions and Answers

ENGLISH LANGUAGE

DIRECTIONS (Qs. 1-3) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer.

1. Nexus

(a) Connection

(b) Distance

(c) Deficit

(d) Difference

Ans:(a) The word Nexus (Noun) means : a complicated series of connections between different things; connection.

2. Mammoth

(a) Straight

(b) Huge

(c) Wild

(d) Greedy

Ans:(b) The word Mammoth (Adjective) means : extremely large; huge.

3. Hyperbole

(a) Expansion

(b) Imitation

(c) Decoration

(d) Exaggeration

Ans:(d) The word Hyperbole (Noun) means : a way of speaking or writing that makes something sound better, more exciting than it really is; exaggeration.
DIRECTIONS (Qs. 4-6) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer

4. Zenith

(a) Climax

(b) Crisis

(c) Acme

(d) Nadir

Ans:(d) The word Zenith (Noun) means: the highest point; peak; the time when something is strongest and most successful. The word Nadir (Noun) means : the worst moment of a particular situation.

5. Influx

(a) Reflex

(b) Deflection

(c) Effluent

(d) Exodus

Ans:(d) The word Influx (Noun) means : the fact of a lot of people, money or things arriving somewhere. The word Exodus (Noun) means : a situation in which many people leave a place at the same time.

6. Orderly

(a) Semitic

(b) Colic

(c) Democratic

(d) Chaotic

Ans:(d) The word Orderly (Adjective) means : arranged or organised in a neat, careful and logical way; tidy; behaving well. The word Chaotic (Adjective) means : in a state of complete confusion and lack of order.

DIRECTIONS (Qs. 7-10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer .

7. I am sorry _______the mistake.

(a) from

(b) with

(c) for

(d) at

Ans:(c) Sorry for the correct prepositional use

8. He ______her that she would pass.

(a) insured

(b) ensured

(c) assumed

(d) assured

Ans: (d) ‘He assured’ means ‘He made sure’ thus, he assured is the correct use.

9. Your father ______worry. I’m a very careful driver.

(a) needn’t

(b) none

(c) can’t

(d) doesn’t

Ans: (a) Needn’t worry is correct

10. The _________chosen for construction of the building is in the heart of the city.

(a) cite

(b) slight

(c) sight

(d) site

Ans:(d) Site which means location is the correct use.

DIRECTIONS (Qs. 11-13) : In the following Ten Questions, some parts of the sentence shave errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, mark (d) “No error” as your answer.

11. He runs more faster than I.

(a) than I

(b) No error

(c) He runs

(d) more faster

Ans:(d) Remove ‘more’ before ‘faster’ as it is superfluous. Faster itself means more fast.

12. The fight for liberation brings out the best and a noblest quality in mankind.

(a) a noblest quality in mankind

(b) No error

(c) The fight for liberation

(d) brings out the best and

Ans: (a) Replace ‘a’ with ‘the’.

13. The baby was clinging with her mother in fear.

(a) mother in fear

(b) No error

(c) The baby was

(d) clinging with her

Ans:(d) `chinging to her mother …………… ‘ should be used.

CRPF General Knowledge Previous Questions-I

CRPF General Knowledge Previous Questions-II

CRPF General Awareness Previous Questions

DIRECTIONS (Qs. 14-16) : In the following Ten Questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case, no improvement is required, choose “No Improvement” option. Mark your answer in the Answer Sheet.

14. The boat was drowned.

(a) sank

(b) No Improvement

(c) was sunk

(d) was drown

Ans:(a)

15. Either Kiran or Mala is sure to be chosen for the school debate.

(a) Either Kiran or Mala will

(b) No Improvement

(c) Either Kiran or Mala are sure to

(d) Either Kiran nor Mala are sure to

Ans:(a)

16. Tom was standing besides the school house poster, towards him.

(a) stood beside the school-house poster

(b) No Improvement

(c) standing beside the school-house poster

(d) stand besides the school house poster

Ans:(c)

DIRECTIONS (Qs. 17-19) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.

17. One who loves books

(a) Bibliophile

(b) Bibliophagist

(c) Bibliophoebe

(d) Bibliographer

Ans:(a) A person who collects or has a great love of books.

18. Speaking without preparation

(a) Deliberate

(b) Fluent

(c) Loquacious

(d) Extempore

Ans:(d)

19. Someone able to use both hands with equal skill

(a) Ambivalent

(b) Amphibious

(c) Ambiguous

(d) Ambidextrous

Ans:(d) Able to use the right and left hands equally well.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

DIRECTIONS (Qs. 20-22) : In questions, there are four different words out of which one is correctly spelt.

Find the correctly spelt word.

20. (a) pleintive

(b) sustein

(c) villain

(d) alleince

Ans:(c) The correct spelling of other words are: plaintive; sustain and alliance.

21. (a) aprentice

(b) advertise

(c) treatice

(d) sencitive

Ans:(b) The correct spelling of other words are: apprentice; treatise and sensitive.

22. (a) symetry

(b) symmitry

(c) symatry

(d) symmetry

Ans:(d) Symmetry is the correct spelling.

DIRECTIONS (Qs. 23-25): In the following questions, four alternatives are given for the idiom / phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best express the meaning of the idiom/phrase as your answer

23. His investments helped him make a killing in the stock market.

(a) lose money quickly

(b) plan a murder quickly

(c) murder someone quickly

(d) make money quickly

Ans:(d) Idiom make a killing means : to make a lot of money quickly.

24. There is no gainsaying the fact that the country is in difficulties.

(a) ignoring

(b) hiding

(c) forgetting

(d) denying

Ans:(d) Idiom Gainsay (verb) means : to disagree; to deny. 

25. For some people, writing verse is as duck takes to water.

(a) like taking the duck to water

(b) like bursting out suddenly

(c) like dropping the duck in the water

(d) like easily and naturally speaking

Ans:(d) Idiom ‘as duck takes to water’ means: easily and smoothly.

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

SSC GD Full Practice Paper Download Here

Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*