Coastguard GK Most Important Bits

Coastguard GK Most Important Bits

Coastguard GK Most Important Bits

These questions are very important for Coast Guard DB GD Yantrik  exams, common sense is very important to score easily in these exams, so read the top GK questions we have given below now.

1. The first person to reach South pole

a) Robert peary

b) Amundsen

c) Sherpa Tenzing

d) Helmer Hanssen

Ans: b) Amundsen

2. First country to issue paper currency is

a) China

b) USA

c) UK

d) Egypt

Ans: a) China

3. First country to launch artificial satellite in the space

a) USA

b) UK

c) Germany

d) Russia

Ans: d) Russia

4. The first spacecraft to reach on Mars is

a) Columbia

b) Voyager

c) New Horizons

d) Viking-I

Ans: d) Viking-I

5. The first Indian to join the ICS was

a) Romesh Dutt

b) Surendranath Tagore

c) Behari Lal Gupta

d) Satyendranath

Ans: d) Satyendranath

6. Who was the first person to receive Jnanpith Award?

a) G. Shankar Karup

b)Rabindranath Tagore

c) Munsi premchand

d) Ashapoorna Devi

Ans: a) G. Shankar Karup

7. The first indian to get Nobel prize

a) Dr. C.V.Raman

b) Rabindranath Tagore

c) Amartya Sen

d) Mahatma Gandhi

Ans: b)Rabindranath Tagore

8. Who was the first speaker of the Lok Sabha?

a) Dr.S. Radhakrishnan

b) G.V. Mavalankar

c) Sukumar Sen

d) Abdul Kalam Azad

Ans:b) G.V. Mavalankar

9. First Atomic Reactor of india was named as

a) Aryabhatta

b) Tara

c) Apsara

d) Dhruv

Ans: c) Apsara

10. The first foreigner to receive Bharat Ratna Award?

a) Nelson Mandela

b) Khan Abdul Ghaffar Khan

c) Mother teresa

d) Martin Luther King

Ans: b) Khan Abdul Ghaffar Khan

Computer Man

11. First women judge of Supreme Court india was

a) R. Bhanumati

b) M.S. Fathima Bibi

c) Sujata Manohar

d) Gyan Sudha Misra

Ans: b) M.S. Fathima Bibi

12. Who was the first women Chairperson of Union public Service Commission?

a) Roze Millian Bethew

b) Sushma Chawla

c) Leela Seth

d) C.B. Muthamma

Ans: a) Roze Millian Bethew

13. Who was the women to receive Jnanpith Award?

a) Ashapurna Devi

b) Amrita pritam

c) Mahadevi Varma

d) Mahasweta Devi

Ans: a) Ashapurna Devi

14. The first Lady Governer of Independent India was

a) Vijalaxmi pandit

b) Shanti Devi

c) Sarojini Naidu

d) None of these

Ans: c) Sarojini Naidu

15. Who was first indian to be appointed President of the International court of justice.

a) Nagendra Singh

b) Bhagat Singh

c) Dr. Hardayal

d) None of these

Ans: a) Nagendra Singh

16. Which is the highest located airport in the world?

a) Bangda Airport, Tibet

b) Daocheng Yading, Tibet

c) EL Alto, Bolivia

d) Shigatse peace Airport, China

Ans: b) Daocheng Yading, Tibet

General Knowledge Questions and Answers -1

General Knowledge Questions and Answers-2

English Previous Questions Part-1

English Previous Questions Part-2

17. The name World’s tallest statue is

a) Spring Temple Buddha

b) Laykyun Sekkya

c) Sendai Daikannon

d) Statue of Unity

Ans: d) Statue of Unity

18. Which is deepest ocean in the world?

a) Indian ocean

b) Atlantic ocean

c) Pacific ocean

d) Arabian sea

Ans: c) Pacific ocean

19. On which date, National Science Day is celebrated?

a) 30th January

b) 28th February

c) 31st May

d) 5th June

Ans: b) 28th February

20. Which day is observed as Human Right Day?

a) 24th October

b) 4th July

c) 10th December

d) None of these

Ans: c) 10th December

21. World Health Day is celebrated?

a) 7th April

b) 7th May

c) 1st April

d) 1st May

Ans: a) 7th April

Top 70 General Science Questions and Answers

22. Which of the following is celebrated on 10th of December every year?

a) Vijay Divas

b) Good Governance Day

c) Human Rights Day

d) World population day

Ans: b) Good Governance Day

23. National sports day’ celebrated on

a) 9th February

b) 14th April

c) 29th August

d) 27th September

Ans: c) 29th August

24. ‘Amman’ is the capital city of

a) Lebanon

b) Jordan

c) Yemen

d) Bahrain

Ans: b) Jordan

25. The currency of Myanmar is known as

a) Rufiyaa

b) Kyat

c) Peso

d) Rupiah

Ans: b) Kyat

26. Lira is the currency of which European Country?

a) Italy

b) Greece

c) Finland

d) Austria

Ans: a) Italy

27. Lima is the capital of

a) Peru

b) Sudan

c) Libya

d) Italy

Ans: a) Peru

28. Largest Country of Asia

a) Canada

b) Brazil

c) China

d) India

Ans: c) China

29. Largest river of Africa is

a) Amazon

b) Nile

c) Volga

d) Eyre

Ans: b) Nile

30. Currency of Saudi Arabia is

a) Dinar

b) Lira

c) Riyal

d) None of these

Ans: c) Riyal

31. Land of Rising Sun is

a) Japan

b) China

c) India

d) Sri Lanka

Ans: a) Japan

32. Longest Lake of Europe is

a) Superior

b) Ladoge

c) Eyre

d) Victoria

Ans: b) Ladoge

33.Baffin Island is located in which Country?

a) Denmark

b) Indonesia

c) Canada

d) Malaysia

Ans: c) Canada

34.’Dispur’ is the capital of

a) Assam

b) Arunachal pradesh

c) Goa

d) Manipur

Ans:  a) Assam

35.’Aizawl’ is the capital of

a) Manipur

b) Mizoram

c) Odisha

d) Punjab

Ans: b) Mizoram

36. Kochi is the High Court bench of

a)Kerala

b) Lakshadweep

c) Both ‘a’ and ‘b’

d) Goa

Ans: c) Both ‘a’ and ‘b’

37. Nainital is the judiciary capitals of

a) Telangana

b) Tripura

c) Uttarakhand

d) Sikkim

Ans: c) Uttarakhand

38. Satyameva Jayate has been taken from

a) Mundaka Upanishad

b) Rigveda

c) Natyashastra

d) Samveda

Ans: a) Mundaka Upanishad

39. Blackbuck is the state animal of

a) Andhra Pradesh

b) Assam

c) Goa

d) Kerala

Ans: a) Andhra Pradesh

Top 100 Chemistry Questions and Answers

Top 100 Physics Questions and Answers

40. Koel is the state bird of

a) Kerala

b) Assam

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: d) Jharkhand

41. Mango is the state tree of

a) Manipur

b) Maharashtra

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: b) Maharashtra 

42. Merigold is the state flower of

a) Bihar

b) Jharkhand

c) Kerala

d) Tripura

Ans: a) Bihar

43. ‘Smriti Sthal’ is the crematorium of which famous personality?

a) Jagjivan ram

b) Lal Bahadur Shastri

c) K R Narayanan

d) atal Bihari Vajpayee

Ans: d) atal Bihari Vajpayee

44. The Ashok Stambh ( Lion pillar) of which place adopted as national emblem of India?

a) Sanchi

b) Sarnath

c) Gaya

d) Meerut

Ans: b) Sarnath

45. Capital of Mizoram is

a) Aizawl

b) Shillong

c) Imphal

d) None of these

Ans: a) Aizawl

46. ‘Samtha Sthal’ is the memorial of which famous personality?

a) Jagjivan Ram

b) Morarji Desai

c) Mahatma Gandhi

d) Rajiv Gandhi

Ans: a) Jagjivan Ram 

47. Headquarter of press Trust of India is

a) New Delhi

b) Bhopal

c) Noida

d) Patna

Ans: a) New Delhi 

48. second oldest news agencies Hindusthan Samachar was established in

a) 1947

b) 1948

c) 1970

d) 1990

Ans: b) 1948

49. Hindustan Times published from

a) Patna

b) Kolkata

c) Ambala

d) Mumbai

Ans: b) Kolkata

50. Language of Amrit Bazar Patrika is

a) Hindi

b) English

c) Bengali

d) Urdu

Ans: c) Bengali

51. ‘A Bend in the River’ is the renowned book written by

a) Charles Dickens

b) R.K. Narayan

c) V.S. Naipaul

d) Khuswant Singh

Ans: c) V.S. Naipaul

52. Which of the following book was written by Dr. Rajendra Prasad?

a) India wins freedom

b) India Divided

c) India of Our Dreams

d) Discovery of India

Ans: b) India Divided

53. ‘The Accident prime Minister’, a book written by

a) Martin Luther King

b) Sanjay Baru

c) Mahatma Gandhi

d) Kuldip Nayyar

Ans: b) Sanjay Baru

54. Who wrote the book ‘Anand Math?

a) Bankim Chandra Chattopadhyay

b) Abdul Fazal

c) Kalidas

d) sarat Chand Chatterjee

Ans: a) Bankim Chandra Chattopadhyay

55.   …….. is the outhor of Meghdoot?

a) Kalidas

b) Tulsidas

c) Kautilya

d) Vedvyas

Ans: a) Kalidas

56. Which is known as the land of midnight Sun?

a) Japan

b) Switzerland

c) Norway

d) None of these

Ans: c) Norway

57. Who is the author of the book’ Guide’?

a) VS Naipaul

b) RK Narayan

c) Rabindranath Tagore

d) Chales Dickens

Ans: b) RK Narayan

58. ‘Nasik’ is located on the banks of river

a) Krishna

b) Bhima

c) Wainganga

d) Godavari

Ans: d) Godavari

59. Which city in Madhya Pradesh is located on the banks of river Shipra?

a) Ujjain

b) Jabalpur

c) Satna

d) Bhopal

Ans: a) Ujjain

60. The main city of Kashmir valley is

a) Pathankot

b) Srinagar

c) Kupwara

d) None of these

Ans:  b) Srinagar

61. In which state Kudankulam Nuclear plant is located?

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Ans: d) Tamil Nadu

62. In which state ‘Khasi’ is the principle language?

a) Meghalaya

b) Maniour

c) Assam

d) Tripura

Ans: a) Meghalaya

63. Surajkund craft fair, takes place at which place?

a) Bikaner

b) Faridabad

c) Jodhour

d) Haridwar

Ans:b) Faridabad

64. Who invented Elevator?

a) Elisha Otis

b) Henry Fard

c) Nikola Tesla

d) Robert Fulton

Ans: a) Elisha Otis

65. Machu Picchu is situated in

a) Peru

b) Maxico

c) China

d) Brazil

Ans: a) Peru

66. CERN is located in

a) Switzerland

b) US

c) France

d) Korea

Ans: a) Switzerland

67. Where is the Indian Air Force Central Command located?

a) Pune

b) Jaipur

c) Prayagraj in Uttar Prades

d) Lucknow

Ans:c) Prayagraj in Uttar Pradesh

68. Which crop is sown on the largest area in India?

a) Rice

b) Wheat

c) Sugarcane

d) Maize

Ans: a) Rice

69.Tri Service Theatre command of India Armed Forces is located at

a) Goa

b) Andaman and Nicobar

c) Lakshadweep

d) Mumbai

Ans:b) Andaman and Nicobar

70. What is the equipment rank of Lt. Colonel (Army) in Indian Air Force?

a) Group Caption

b) Wing commander

c) Air Commodore

d) Squadron Leader

Ans: b) Wing commander

71. Jabalpur is situated on the book of which river?

a) Krishna

b) Narmada

c) Godavari

d) None of these

Ans: b) Narmada

72. Headquarter of United Nation is located in

a) New York

b) Geneva

c) Rome

d) Nairobi

Ans:a) New York

73. International Monitory fund was established in which year?

a) 1940

b) 1945

c) 1948

d) 1970

Ans: b) 1945

74. UNICEF was established in which year?

a) 1946

b) 1948

c) 1950

d) 1958

Ans: a) 1946

75. Headquarter of World Health Organisation is located in

a) London

b) Kathmandu

c) New york

d) Geneva

Ans: d) Geneva

76. APEC stands for

a) Atlantic and Pacific Economic Community

b) Asia-Panama Economic Cooperation

c) Australia-panama Economic Cooperation

d) Pan African Economic Community

Ans: a) Atlantic and Pacific Economic Community

77. FAO is the abbreviation of

a) Fibre and Agricultural Organisation

b) Food and Agricultural Organisation

c) Free Arbitration Organisation

d) Free and allowed open software

Ans: b) Food and Agricultural Organisation

78. VAT stands for

a) Value Added Tax

b) Very Added Tax

c) Very Average Tax

d) Very Average Term

Ans: a) Value Added Tax

79.An investigation of count a population is known as

a) Climate

b) Equater

c) Census

d) Desert

Ans:c) Census

80. Animal Life present in particular region is known as

a) Flora

b) Fauna

c) Fault

d) Globe

Ans:b) Fauna

81. The amount of water vapour in the air is known as

a) Humidity

b) Globe

c) Fault

d) Economy

Ans: a) Humidity

82. The Scientific study of the atmosphere is

a) Magma

b) Lava

c) Pangea

d) Meteorology

Ans:d) Meteorology

83. A line of latitude is known as

a) Producer

b) Pangea

c) Parallel

d) Latitude

Ans:c) Parallel

Download PDF Here CLICK HERE>>
Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*