Coastguard DB GD Yantrik 20th All Shifts Review

Coastguard DB GD Yantrik 20th All Shifts Review

Computer Man

1) What is the length of NH1

Ans: 534 km

2) which acid found in curd

Ans: lactic acid and Lactobacillus bacteria

3) What is the dimensional formula of viscosity?

Ans:  η = [M1 L1 T2] × [M0 L2 T0]1 × [M0 L1 T1]1 × [M0 L1 T0] = [M1 L1 T1]. Therefore, viscosity is dimensionally represented as [M1 L1 T1].

4) when battle of panipat fought

Let us know. Battles of Panipat, (1526, 1556, 1761), three military engagements, important in the history of northern India, fought at Panipat, a level plain suitable for cavalry movements, about 50 miles (80 km) north of Delhi.

5) What is the india first missile

Ans: The Prithvi was India’s first indigenously developed ballistic missile produced by the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP).

6) which acid is used in lead batteries

In a lead-acid battery, the cathode is made of lead-dioxide, and the anode is made of metallic lead. The two electrodes are separated by an electrolyte of sulfuric acid. As the battery charges, the sulfuric acid reacts with the lead in the anode and cathode to produce lead sulfate.

7) What is intensity of light

Ans: The intensity is defined as power per unit area, and power is defined as energy per unit time. Thus: I=PA=EΔt1A.candela, one lumen per steradian.

8) Study of Ancient Society

Ans: Archaeology is the science which studies ancient societies

9) First bank in india

Ans: Among the first banks were the Bank of Hindustan, which was established in 1770 and liquidated in 1829–32; and the General Bank of India, established in 1786 but failed in 1791. The largest and the oldest bank which is still in existence is the State Bank of India (SBI).

                                          

10) Bangladesh Currency

Ans: Bangladeshi Taka

11) Awkward Antonyms

Ans: easy,straightforward, convenient

12)  1 Barrels equal to

Ans: Using the approximate value 159

13) Allure Synonyms

Ans: attraction,lure, draw

14) Redcross day

Ans: 8 May

15) Cm of Mizoram

Ans: Zoramthanga

16) Indonesia Capital

Ans: Jakarta

17) Odisha CM

Ans: Naveen Patnaik

18) Army Day

Ans: 15 January

Coastguard DB New Syllabus and Pattern

Coastguard GD New Syllabus and Pattern

Coastguard Yantrik New Syllabus and Pattern

19) UAE Currency

Ans:

20) Which state have largest population

Ans: Uttar Pradesh

21) Newtons 3’rd low

In the first law, an object will not change its motion unless a force acts on it. In the second law, the force on an object is equal to its mass times its acceleration. In the third law, when two objects interact, they apply forces to each other of equal magnitude and opposite direction.

22) Where is located Gir Forest National Park

Ans: Gujarat

23) 2020 IPL winner

Ans: Reigning champions Mumbai Indians defeated Delhi Capitals by 5 wickets in the Indian Premier League (IPL) 2020

24) Full Form of ELISA 

Ans: enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)

25) Which state is famous for Kathak dance?

Ans: state of Kerala

26) capital of UAE

Ans: Abu Dhabi

Note: Profit & Loss , Simple interest, Compound Interest, trigonometry, blood relation etc.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*