General Science Most Important Previous Questions

General Science Most Important Previous Questions

General Science Most Important Previous Questions General Science is most important for All competitive exams Majorly we discuss Defence Jobs GS is very important role in the Exam for example Indian Army All trades written exam and Navy MR/NMR and Civilian exam and Airforce Group-Y and Coastguard All Trades and DRDO and CISF,BSF,CRPF etc, Nowadays you will find varieties of conceptual questions based on basic concepts of Physics, Chemistry & Biology. Questions based on daily life phenomena are more important for all competitive exams.

General Science Most Important Previous Questions

1. Which animal never drinks water in its entire life?

a. Kangaroo
b. Hippopotamus
c. Rat
d. Kangaroo rat

Ans:D

2. What is the physical phase of life called?

a. Protoplasm
b. Cytoplasm
c. Organelles
d. None of the above

Ans:A

3. The largest cell is ________________

a. Nerve Cell
b. Ovum
c. The egg of an Ostrich
d. None of the above

Ans:C

4. Which is the largest human cell?

a. Liver
b. Skin
c. Spleen
d. Ovum

Ans:D

5. _________________ is the longest cell.

a. Nerve Cell
b. Skin
c. Spleen
d. None of the above

Ans:A

6. What is the name of the cells in the body that engulf foreign particles like bacteria?

a. Phagocytes
b. Globulin
c. Fibrinogen
d. Albumin

Ans:A

7. There are _____ number of muscles in human.

a. 638
b. 637
c. 639
d. 640

Ans:C

8. What is the life span of RBC?

a. 130 days
b. 110 days
c. 100 days
d. 120 days

Ans:D

9. What is the life span of WBC?

a. 2-15 days
b. 3-15 days
c. 4-15 days
d. 5-20 days

Ans:A

10. Which is the vertebrate that has two chambered heart?

a. Fish
b. Snake
c. Blue Whale
d. Crocodile

Ans:A

S.no Free Online Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
03 Navy MR Click Here
04 Navy AA/SSR Click Here
05 General Knowledge Click Here

11. The number of ribs in a human body is _____.

a. 23
b. 24
c. 25
d. 22

Ans:B

12. Which is the smallest flightless bird?

a. Kiwi
b. Penguin
c. Ostrich
d. Rhea

Ans:A

13. Saurology is the study of ___________.

a. Mosquitoes
b. Snake
c. Lizards
d. Cockroach

Ans:C

14. Hormones are produced by _____________

a. Endocrine glands
b. Pituitary glands
c. Hypothalamus
d. Pancreas

Ans:A

15. Which of the following is the ‘master gland’?

a. Thymus gland
b. Pancreas
c. Pineal gland
d. Pituitary gland

Ans:D

16. What is the full form of ADH?

a. Anti Diuretic Hormone
b. Adhesive Diuretic Hormone
c. Acidic Diuretic Hormone
d. Adenosine Double Hormone

Ans:A

17. What is the normal value of blood sugar in the body?

a. 80 to 120mg/100 ml of blood
b. 70 to 120mg/100 ml of blood
c. 90 to 120mg/100 ml of blood
d. 60 to 120mg/100 ml of blood

Ans:A

18. Which is the largest blood vessel in the body?

a. Alveoli
b. Artery
c. Aorta
d. Vein

Ans:C

19. Which of the following carries impure blood?

a. Pulmonary artery
b. Pulmonary vein
c. Alveoli
d. Aorta

Ans:A

20. Who had performed the world’s first heart transplant?

a. Dr. Venugopal
b. William Harvey
c. Christian Bernard
d. None of the above

Ans:C

Indian Army GD Previous Exam Paper-1

Indian Army GD Previous Exam Paper-2

Indian Army Tradesman Previous Exam Papers

Indian Army Technical Previous Exam Papers

21. Which of the following is not an allotrope of Carbon?

a. Diamond
b. Graphite
c. Fullerenes
d. Glass

Ans:D

22. What is the formula of Sulfuric acid?

a. H2SO4
b. SO2
c. Na2SO4
d. K2SO4

Ans:A

23. How are the following elements arranged in the Periodic table?
H, He, Li, Be and B

a. H, He, Li, Be and B
b. H, Li, He, Be and B
c. H, He, Be, Li and B
d. H, Be, He, B and Li

Ans:A

24. What is the number of periods in which Periodic table is divided?

a. 6
b. 7
c. 8
d. 9

Ans:B

25. There are ___ Groups in the Periodic table.

a. 18
b. 17
c. 16
d. 15

Ans:A

26. Which one of the following is not an element of Noble gases?

a. Helium
b. Neon
c. Xenon
d. Hydrogen

Ans:D

27. Mole is defined as the number of atoms found in _____ of carbon-12?

a. 11 grams
b. 14 grams
c. 10 grams
d. 12 grams

Ans:D

28. Which of the following is not a mixture?

a. Steel
b. Aluminium
c. Graphite
d. Glass

Ans:C

29. Alloys are _______________

a. Harder than the pure metal
b. Harder than the impure metal
c. Softer than the pure metal
d. Softer than the impure metal

Ans:A

30. What is the name of that process in which oxygen is removed?

a. Oxidation
b. Electrolysis
c. Ionization
d. Reduction

Ans:D

More Army Previous Question Papers Click Here

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Army General Science Previous Questions Click Here

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*